Gezi fotoğrafçılığı

Düzenli ve planlı bir biçimde, gezilip görülmeye değer yerlerin fotoğraflanması, gezi fotoğrafçılığı olarak adlandırılıyor. İster hobi amaçlı olsun, ister profesyonel, zevkli olduğu kadar bilgi ve emek de isteyen bir fotoğrafçılık dalı bu...

Gezi fotoğrafçılığında ilk aşama nedir?
Planlamadır. Bir gezide fotoğraf çekeceğinizin kararını verdikten sonra buna göre gereklilikleri belirleyip planlama yapmalısınız.
• Makinenizi ve ekipmanınızı hazırlamalı, eksikleriniz varsa tamamlamalısınız.
• Gereksinimleri belirlerken, gezilecek yer ile ilgili bilgi edinmek önemlidir. Orada bulunacağınız dönemde iklim koşullarının ne olacağının bilgisini edinin; bu yanınıza alacağınız filmin türünü belirlemenize yardımcı olacaktır. Örneğin kapalı bir hava, dolayısıyla yetersiz ışık koşullarının bulunduğu bir ortam için yüksek asalı film gerekecektir.
• Eğer yabancı bir ülkeye gidiyorsanız, kültürleri hakkında genel bilgi edinin. Portre çekecekseniz kişilerden mutlaka izin istemelisiniz. İzin vermezlerse ısrar etmeyin. Çoğu yerde kamuya ait yerlerin fotoğraflarını çekmek yasaktır; bunlara özellikle dikkat edin.

Fotoğraf makinesi ne gibi özelliklere sahip olmalı?
Gezilecek yerin özelliklerine göre gereksinimler değişebilir. Hem otomatik hem manuel özellikleri olan, geniş ve dar açı seçeneklerini bir arada sunan zoom objektifli bir makine işlevsel olacaktır. Gezi fotoğrafçılığında genellikle gezerken zamanınız kısıtlı olduğu ve ışığın uygun anını bekleyemeyeceğiniz için yüksek asalı filmler bulundurmak iyi olacaktır.

Ortalama kaç makara film bulundurmalısınız?
20 kadar makara bulundurmanızı tavsiye ederiz. Ama gezmek ön planda, fotoğraflamak ikinci planda ise bu sayı çok daha düşük olabilir.


Bulundurmanız gereken diğer malzemeler nelerdir?
• Gece çekimleri ve hareketli etkinlik çekimleri için yanınıza tripod (üçayak) almalısınız. Uzatma kablosu da bulundurmakta yarar var.
• Az ışıklı ya da ışığın yeterli olmadığı durumlar için ve gerektiğinde sert gölgelerden kurtulabilmek için flaş.
• Sualtı için, uygun fotoğraf makinesi ya da makinenizi sualtında kullanmanıza olanak tanıyan aparatlar ve flaşlar.
• Yedek film ve piller (makine ve flaş için)
• Temizlik seti
• Filtreler: Polarize filtre ve isteğe bağlı olarak kullanılan filtreler. (Koruyucu filtre olarak yaygın biçimde kullanılan UV filtre mutlaka bulundurulmalı.)
• Ekipmanı dış koşullardan koruyabilecek, tüm malzemeyi toparlayacak bir çanta.
• Silika jel paketleri ve naylon torba (Malzemeleri dış etkilerden korumak için).

Hangi teknikler kullanılabilir?
Renkli filtreler ile ortamın ışığına ve renklerine müdahale edilebilir, tripot ile uzun süreli pozlandırmalar, bunun yanında kaydırma yöntemi (pan) ile fotoğrafta hareket etkisi yaratılabilir. Ortamda hareket eden bir şey varsa, gölge olan ortamlarda dolgu flaşları kullanılarak aydınlatılabilir. Manzara çekiminde geniş açılı objektif ile alan derinliğini geniş tutmak, portre fotoğrafında 70-80 mm objektif ile alan derinliğini sınırlı tutmak mümkündür.

Baskı teknikleri hangileridir?
Aslında bu, baskıyı ne için kullanacağınıza bağlı. Artık baskı teknolojisi çok gelişti ve inkjet baskılar tatmin ediyor. Bunun dışında tabii ki kimyasal baskı yöntemleri var. Biri klasik olarak karanlık oda baskı, diğeri de dijital pozlama.

Eğitim almak gerekli midir?
Fotoğrafın temel ilkeleri, ne fotografçılığı olursa olsun, ışığından kompozisyonuna, çekim tekniklerine kadar aynıdır. Değişik olan; seçilen obje, konu, ışığın cinsi, kaynağı, çekim tekniği vs. gibi başlıklardır. Bu nedenle temel fotoğraf bilgisi önemlidir. Ardından bu konuda bir eğitim sürecine girmek gerekir. Bu konuda kitaplar okuyabilir, çeşitli kuruluşların verdiği fotoğraf eğitimlerine katılabilirsiniz.
Gezi fotoğrafçılığı Gezi fotoğrafçılığı Reviewed by Editor on Perşembe, Temmuz 12, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.