İş Gezisine Çıkarken...

Gezgin biri olmanın zevki, gezi zorunlu olmayınca çıksa da, iş gezileri gibi zorunlulukları, daha keyifli, (en azından daha sorunsuz) hale getirmenin yolları var. İş gezisini sıkıcı bir zorunluluk değil eğlenceli ve verimli bir gezi haline getirebilmeniz için tavsiyeler bizden, uygulaması sizden...
iş gezisi

Gitmeden Önce 

İnternetin Nimetleri 

İnternet sayesinde bilmek istediğiniz her şey bir tıklama uzaklıkta. İster Kenya ister Konya'ya gidin her türlü hazırlığınızı internet üzerinden yapabilirsiniz. Sekreteriniz internet üzerinden otel rezervasyonunuzu yaparken, siz de internet'den gideceğiniz yerdeki en iyi restoranı, eğlenmek istediğiniz barları seçebilirsiniz. Yoğun iş gezileri, her ne kadar size çok kısıtlı bir zaman bıraksa da, gideceğiniz yerde bu boş zamanlarınızı önceden planlamış olmak ve görmek istediğiniz yerlerle ilgili bilgi edinmek zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenizi ve iş gezinizden tatil yapıyormuşcasına zevk almanızı sağlayacak.

Valiz Seçerken

Kısa gezilerde, yanınıza alacaklarınız çok fazla değilse uçağın içine alabileceğiniz büyüklükte bir çanta, hatta takım elbise koymaya uygun küçük valizler en uygunu. Kısıtlı zamanınızı havaalanında valizinizi bantta görebilmek için harcamak oldukça sıkıcı, hele valizinizin yanlış uçağa yüklenmesi durumunda çekebileceğiniz sıkıntılar düşünülünce… Daha uzun gezilerde, özellikle de kışın valizle iş gezisine çıkmak zorunda kalınıyor. Bu durumda tedbirli olup giyeceğiniz takım elbiseyi yanınıza albileceğiniz bir çantaya koymak, siz Londra'ya valiziniz Abu Dabi'ye giderse hayatınızı kurtaracak!

Valiz Toplarken

Her iş gezinizde valizinizin içinde gereksiz her şeyi ama gerekli hiç bir şeyi bulamıyorsanız, valiz toplarken bir kaç taktikle bu derten kurtulabilirsiniz. Yanınıza almanız gerekenlerin bir listesini yapıp, listeye sadık kalmak gereksiz eşya taşımanızı önleyecektir. Yanınıza alacağınız giysileri seçerken, gittiğiniz yerin iklimine ve giyim tarzına uygun, uyumlu renklerden oluşan dolayısıyla kombineli kullanabileceğiniz giysiler seçmek valizinizin boş yere şişmesini önleyecek. Şampuan, losyon gibi kozmetik ürünlerin artık küçük ve korunaklı ambalajlarda seyahat boyutları üretiliyor. Bunları kullanmak oldukça iyi fikir.

Gittikten Sonra

Daha İyisini İstemekten Çekinmeyin! Havaalanında, garda, otelde, araba kiralayacağınız acentadan ödenen ücret dahilindeki en iyi koltuğu, odayı, arabayı isteyin. Talep etmekle bir şey kaybetmeyeceğiniz gibi çoğunlukla istekleriniz yerine getirilecektir. Profesyonel giyinmek ve davranmak, istediklerinizi daha kolay kabul ettirmenizi sağlayacaktır.

Yolda Geçireceğiniz Zamanı İyi Kullanın

Özellikle uçakta geçen zaman işinizle ilgili son düzeltmeleri yapmak ve toplantı için fikirlerinizi toparlamak için iyi bir fırsat. Yine de bunu abartıp yolculuktaki zamanı projenizi tamamlamak veya yeni şeyler eklemek için kullanmak stres verici olabileceği gibi, vardığınız yerde yorgun bir şekilde işe başlamanıza sebep olur. Zamanınızın sadece bir kısmını fikirlerinizi toparlamak için kullanıp, gerisini dinlenerek geçirmek en uygunu olacaktır.

Gittiğiniz Yerin Zamanına Uyum Sağlayın

Zamana uyum sağlamak hem lokal insanların yaşam tarzına ayak uydurmak, hem de onların randevularındaki dakikliklerini kavramak anlamında önemli. İskandinav Ülkeleri'nde iş 6.30-7.00 gibi başlarken, akşam yemeklerine en geç saat 19.00'da oturulmuş olunuyor. Bu ülkelerde dakik hatta randevulara erken gelmek şartken, Güney Amerika Ülkeleri'nde davetli olduğunuz yere bir saat kadar geç gelmeniz beklenen bir şey. Arap bir işadamıyla olan randevunuza iki saat sonra da gidebilirsiniz!

Gittiğiniz Yerin Adetlerini Öğrenmeden Yola Çıkmayın

Her yerin kendi gelenek ve adetleri var, bunları bilmeden misafiri olduğunuz kişilerle görüşmek hiç beklemediğiniz potlar kırmanıza sebep olabilir. Çin, Hong Kong ve Japonya gibi ülkelerde size uzatılan kart viziti başınızı eğip iki elinizle almanız gerek ve siz de kartınızı onların okuyabileceği yönde iki elle uzatmalısınız. Rusya'da iş yemeğinde masaya gelen votka şişesini bitirmemek kabalık olarak kabul ediliyor. Biraz araştırma ve hazırlıkla bir çok sorun halledilebilir, mesela Azerbaycan'da muhatap şirket yetkilisi size "Ahmet Bey'i okşuyorsunuz" dediğinde sinir krizi geçirmek yerine okşamak kelimesinin Azerilerce benzemek anlamında kullanıldığını bilip, gülümsersiniz.

Hediye Verirken Dikkat!

Her ne kadar hediye vermek tüm milletlerde zarif bir davranışsa da bazı seçimler gittiğiniz yer için yanlış olabilir. Çin'de görüşeceğiniz şirketin yetkilisi bayana çiçek götürmeniz evlilik teklifi anlamına gelirken, Yine Çin ve Hong Kong'da vereceğiniz hediyenin kabı bile önemli! Her zaman canlı renkleri tercih etmelisiniz (kırmızı, altın rengi gibi). Siyah ve gri ölümü temsil ettiğinden bu renklerle kaplı hediyeler bir çuval inciri berbat eder.

Boş Vakitlerinizi İyi Değerlendirin

İş gezinizi daha keyifli hale getirmek sizin elinizde. En kısıtlı zamanlarda bile eğlenceli bir şeyler yapılabilinir. Boş kalabileceğiniz zamanları düşünerek plan yapmak, ilk kuralımız. Plan yapmak için de ön hazırlık gerekiyor. Ön hazırlığınızı gideceğiniz yerle ilgili internet üzerinde yapacağınız araştırmadan veya bu yerle ilgili okuyacağınız bir gezi rehberinden yapabilirsiniz. 2-3 saatlik boşluğunuzda kentin ünlü müzesine bir ziyaret, şık caddelerinde butiklere bakmak veya gittiniz yerin en sevilen kafesinde bir şeyler içmek tüm yorgunlukları unutturacak size. Gittiğiniz yerin en güzel restoranlarından birinde keyifli bir yemek, otel odanızda yapacağınız köpük banyosu, otelinizin lobisinde iş ortaklarınızı beklerken yudumlayacağınız bir içki ve benzeri küçük keyifler gezinize renk verecek.

Harika bir iş gezisi geçirmeniz dileğiyle…
İş Gezisine Çıkarken... İş Gezisine Çıkarken... Reviewed by Editor on Salı, Ocak 21, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.